Campionat Paste
Concursul se va desfăşura în perioada 11-13 martie, 2018 la Berăria H din București. Evenimentul va fi licenţiat de către Institutul Național de Gastronomie.
Prima ediție a avut loc în cadrul evenimentului World Congress of Culinary Traditions organizat în anul 2014, Hotel Pulmann, București.
A doua ediție s-a desfășurat în anul 2016 la Afi Palace Mall Cotroceni București în cadrul Campionatului Internațional de Pizza.
A treia ediție s-a desfășurat în anul 2017 la Berăria H din București și a fost organizată în parteneriat cu Barilla. La propunerea partenerului Barilla, evenimentul a cuprins prima preselecție națională pentru Campionatul Mondial de la Parma, acțiune finalizată cu participarea României prin Executive Chef Adrian Șișiu la finala din Italia!
[cmsmasters_divider shortcode_id=”4vsz1edu4g” width=”long” height=”1″ style=”dotted” position=”center” color=”#9b0c23″ margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]
Reguli Generale
- Concursul se va desfăşura într-un spaţiu delimitat, dar sub privirile publicului;
- Fiecare concurent va avea la dispoziţie 40 de minute pentru pregătirea a două porţii de paste;
- În cele 40 de minute concurentul va fi singur în standul de concurs;
- Juriul este compus din maeştri internaţionali;
- Standul pentru concurs va fi dotat cu: masă de lucru, plită electrică;
- Prezentarea şi degustarea se vor efectua imediat după ce concurentul va expune preparatul;
- Cele două platouri pentru prezentare vor fi aduse de către fiecare concurent;
- Concurenţii trebuie să fie îmbrăcaţi în uniformă de lucru;
- Uniforma de lucru este obligatorie pe întreaga durată de desfășurare a competiției;
- Primele trei locuri merg mai departe în finală (I,II,III sau aur, argint, bronz);
- Concurenţii care nu vor câştiga un loc pe podium vor primi o diplomă de menţiune;
- În cazul obţinerii unui punctaj egal (a doi sau mai mulţi concurenţi) se vor realiza sesiuni de departajare (duel în faţa publicului);
Categoriile concursului
- Paste cu fructe de mare, gătite cu sosuri (pot fi prezentate în asociere cu vinuri sau alte băuturi);
- Paste cu brânzeturi, gătite cu sosuri (pot fi prezentate în asociere cu vinuri sau alte băuturi);
- Paste cu carne (orice tip de carne), gătite cu sosuri (pot fi prezentate în asociere cu vinuri sau alte băuturi);
Recomandări
-Nu sunt acceptate: boluri din metal/plastic, sulițe sau plăci mici din fier, sticlă nefinisată, tacâmuri pe platou, ornamente textile sau din plastic, imagini sau fotografii, hârtie, carton.
-Se acceptă suport de prezentare pentru preparate: tăvi din argint, platouri din argint, porțelan, piatră finisată sau lustruită, platou din lemn rutic, vase tradiţionale cu modele, vase din lut ars
-Criterii de lucru: liniile şi armonia ingredientelor; forma şi culoarea; sosurile şi legumele în combinație să fie proporţionale cu pastele; să existe diverse tehnici de gătire;
Criteriile de evaluare
- Prezentarea pe platou – 20 puncte
- Asocierea cu alte ingrediente – 15 puncte
- Gustul – 50 puncte
- Creativitate – 15 puncte
Finala
Finaliştii vor concura în stil Open Box (cu ingrediente pe masă la alegere): organizatorii vor pregăti mai multe ingrediente pe o masă, iar concurenţii vor alege ingredientele şi cantităţile necesare. După alegerea ingredintelor vor avea la dispoziţie 15 minute pentru a redacta reţeta propusă pentru gătit. Important! Se va depuncta risipa de ingrediente!
Criteriile de evaluare pentru finală
- Prezentarea pe platou – 20 puncte
- Asocierea cu alte ingrediente – 15 puncte
- Gustul – 50 puncte
- Creativitate – 15 puncte
- Risipa de ingredinte – minus maxim 15 puncte
Evaluarea finală
-90 – 100 puncte – medalie de aur (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului INGR)
-80 – 89 puncte – medalie de argint (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului INGR) -70 – 79 puncte – medalie de bronz (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului INGR) -60 – 69 puncte – diplomă de participare (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului INGR)
Se vor câştiga locurile întâi, doi si trei, respectiv medalie de aur, argint si bronz.
Premii asociate
- Decoruri pe masa de prezentare : faţa de masă, decoruri textile, ornamente, sfesnice, lumini, design meniu tipărit, frapiere, accesorii utile;
- Mise en Place-ul: platourile, aranjamentul veselei şi tacâmurilor, şerveţele, pahare, gestionarea spaţiului util la masă pentru persoane (spaţiul de confort în timpul consumului), aranjamentul preparatelor pe platouri;
- Asocierea preparatelor cu vinurile: asocierea fiecărui preparat cu un sortiment de vin.
Invitaţi la eveniment
În cadrul evenimentului sunt invitaţi bucătari şi maeştri din următoarele ţări:
– România: Iaşi, Bucureşti, Cluj, Arad, Târgu Mureş, Roman, Suceava, Bacău, Ilfov, Arad, Timişoara, Alba;
– Străinătate: Croaţia, Israel, Germania, Ungaria, Cipru, Tunisia, Italia, Malta, Anglia, Slovacia.
Contact
Dr. Iulia Drăguț
Președinte Asociației Culturale Euro Est Alternativ
Fondator al Institutului Național de Gastronomie
E-mail: iulia.dragut@gmail.com
Telefon: 0732 342 274