Cupa Transilvaniei în Bucătărie Tradițională

Cupa Transilvaniei în Bucătărie Tradițională

Concurs gastronomic de produse tradiționale meșteșugărești.

SIBIU 2018

Competiția se adresează producătorilor locali și regionali de produse tradiționale obținute prin tehnici vechi sau moderne dar de natură sănătoasă!

 

Categoriile de concurs:

 Categoria A – cârnați de casă crud uscați și afumați din carne de porc.

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă)de cârnați și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

Categoria B – slănină maturată și afumată;

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă) de slănină și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

Categoria C – produse de carmangerie din organe de porc;

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă)din produs (leber, caltaboș, pateu, tobă…) și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

Categoria D – pastramă de oaie afumată;

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă)din pastramă și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, mămăligă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

Categoria E –  cârnați de casă crud uscați din carne de oaie;

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă)din produs și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, mămăligă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

Categoria F – brânză din lapte de oaie maturată;

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă)din brânză și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, mămăligă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

Categoria G – brânză din lapte de vacă maturată.

Se prezintă maxim 1 kg (piesă întreagă)din brânză și 6 felii (maxim 20 grame) tăiate separat membrilor juriului pentru degustare. Prezentarea se realizează pe platouri suport din lemn, porțelan sau alte materiale clasice, se prezintă verbal o descriere a procesului tehnologic și se menționează câteva dintre ingredientele utilizate. La prezentare se acceptă: decoruri comestibile, ingrediente în asociere (ceapă, sosuri, ardei iute sau gras, roșii, pâine de casă, mămăligă, siropuri, pălincă). Este interzisă folosirea decorurilor necomestibile (lemn, metal, vopsea, carton, hărtie, plante)!

În prima zi se desfășoară categoriile cu produse din carne de porc, iar a doua zi categoriile de produse din carne de oaie și lapte.

Criteriile de evaluare (total 100 puncte)

  1. Aspectul produsului, 15 puncte;
  2. Procesul tehnologic, 20 puncte;
  3. Asocierea cu alte ingrediente, 10 puncte;
  4. Originalitate sau creativitate, 15 puncte;
  5. Gustul, 40 puncte.

Clasament

– punctajul maxim acumulat, Cupa Transilvaniei!

– 90 – 100 puncte – medalie de aur (unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului I.N.G.R.);

– 80 – 89 puncte – medalie de argint (unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului I.N.G.R.);

– 70 – 79 puncte – medalie de bronz (unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului I.N.G.R.);

– 60 – 69 puncte – diplomă de participare (conform regulamentului I.N.G.R.);