Juniorul anului

CUPA ROMÂNIEI ÎN GASTRONOMIE 2018

BUCĂTARUL JUNIOR AL ANULUI

S T A T U T U L   C O M P E T I Ț I E I

Organizator

Institutul Național de Gastronomie

Comitetul Național Educațional

Licențe pentru concurs

Escoffier International High School in Culinary Arts

Concurenți

Adolescenți cu vârstele cuprinse între 16 și 24 de ani

Antrenori

Maeștri Bucătari medaliați în competiții internaționale

din cadrul organizațiilor A.C.E.E.A. și Euro-Toques

Activități premergătaore

Selecții în rândurile elevilor din școli și licee de profil

(tehnologice) realizate prin intermediul Programului

Național Culinariada implementat de către

Asociația Profesională Euro-Toques România

[cmsmasters_divider shortcode_id=”f90vgoxkl” width=”long” height=”1″ style=”dotted” position=”center” color=”#9b0c23″ margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]

Dispoziții Generale

  1. Competiția se numește Bucătarul Junior al Anului;
  2. Premiul cel mare se numește Cupa României;
  3. Competiția este condusă de către Președintele Juriului;
  4. Evaluarea concurenților va fi realizată de către echipa formată din din jurați;
  5. Valoarea în bani a premiilor (locurile I,II șiIII) este anunțată în campania de promovare a concursului;
  6. Concurenții se pot înscrie doar la categoria individual;
  7. Fiecare concurent va beneficia de instruirea unui Maestru Bucătar care va avea rolul oficial de antrenor;
  8. Rolul antrenorilor se va sfârși la intrarea în concurs;
  9. În timpul desfășurării concursului fiecare concurent va beneficia de câte un arbitru tehnic la care poate apela în cazul unor dificultăți tehnice ce pot interveni în timp real la utilajele din boxă;
  10. Arbitrii vor opri cronometrarea în cazul unor defecțiuni apărute pe parcursul competiției, vor sprijini cu informații tehnice toți concurenții și vor puncta în fișa de evaluare toate calitățile concurentului pe parte tehnică;
  11. Intrarea la boxe se va efectua prin tragere la sorți;
  12. Tragerea la sorți va fi realizată de către Președintele Juriului împreună cu Directorul Echipei de Arbitri și va fi consemnată în scris;
  13. Concurenții pot fi însoțiți de către membrii familiei, profesori, antrenori sau prieteni, colegi de școală;
  14. În timpul desfășurării concursului accesul publicului este permis doar în limitele vizuale impuse de către Institutul Național de Gastronomie; acestea vor fi clar trasate în sala de concurs;
  15. Toți vizitatorii sunt obligați să păstreze liniștea în timpul desfășurării concursului;
  16. Organizatorii își rezervă dreptul de a elimina din sală vizitatorii care nu respectă condițiile impuse;
  17. Selecțiile tinerilor concurenți vor avea loc în cadrul Programului Național Culinariada, iar preselecțiile vor avea loc în prima zi de concurs;
  18. Finala concursului va avea loc în a doua zi de concurs și vor participa doar 5 concurenți care vor trece de preselecții în urma punctajului obținut;
  19. Persoanle responsabile cu materiale foto și video vor avea acces până la limita de stres a concurenților; această limită va fi vizibilă în sală;
  20. Distincțiile concursului (cupe, medalii, diplome) sunt asigurate de către Institutul Național de Gastronomie, iar valoarea premiilor în bani sau materiale va fi asigurată de către parteneri.

Condițiile oferite

  1. Concurenții vor avea asigurate cazarea și mesele pe întreaga durată a desfășurării competiției (3 zile);
  2. Concurenții vor beneficia de antrenori și bucătărie pentru pregătirea ingredientelor înainte de concurs;
  3. Boxa de concurs va cuprinde: masă de lucru, frigider, plită cu 4 arzătoare, cuptor electric, masă de montaj;
  4. Concurenții vor beneficia de asistență tehnică permanentă prin intermediul arbitrilor;
  5. Concurenții vor beneficia de ședință foto profesională înainte și după concurs;
  6. Concurenții vor primi: diplome de participare indiferent de punctajul obținut și atestat de concurent din partea Institutului Național de Gastronomie;

Obligații

  1. Concurenții sunt obligați să poarte uniforma de bucătar pe întreaga durată de desfășurare a concursului: bonetă, jachetă și șorț;
  2. Concurenții sunt obligați să dețină asupra lor toate instrumentele și vesela necesare concursului;
  3. Concurenții sunt obligați să își asigure materia primă pentru concurs;
  4. Concurenții sunt obligați să respecte timpul acordat întrării la boxe;
  5. Concurenții sunt obligați să își informeze antrenorii despre părăsirea sălii pe întrega durată a concursului;
  6. Concurenții sunt obligați să păstreze liniștea în sala de concurs;
  7. Concurenții sunt obligați să respecte toate normele de igienă impuse;
  8. Concurenții sunt obligați să mențină curățenia în boxă; să predea boxa curată la plecare; să comunice arbitrilor problemele sau defecțiunile care pot interveni la utilajelor din dotare;

Reguli

  1. Categoriile de concurs sunt: A. Fel de bază de restaurant, B. Desert de restaurant;
  2. Timpul alocat pentru 1 categorie este de 60 minute;
  3. Fiecare concurent va concura la ambele categorii;
  4. În timpul de 60 de minute, concurentul va găti un fel de mâncare expus individual pe câte 6 farfurii (6 porții), 5 porții pentru membri juriului și 1 porție pentru ședința foto;
  5. Porțiile de mâncare trebuie să fie medii spre mici; total în jur de maxim 150g: carne 60g, garnitură 50, sos/decoruri 15g-25g, pentru 1 farfurie!
  6. Farfuriile acceptate în concurs sunt cele simple, fără decoruri sau inscripționări pe margine;
  7. Produsele vor fi prezentate fără pâine, unt sau băuturi în asociere;

Comisia de evaluare / Juriul concursului

  1. Juriul va fi compus din Maeștri Bucătari care au în palmares minim 2 participări la competiții internaționale;
  2. Juriul va fi compus din 2 echipe a câte 5 persoane fiecare și 1 persoană în calitate de Președinte al Juriului;
  3. Toate persoanele numite în calitate de jurat vor participa la training-ul oferit de Institutul Național de Gastronomie înainte cu 1 zi de desfășurarea concursului;
  4. Membrii Juriului sunt direct răspunzători de punctajele acordate, limita de timp în care se încadrează concurenții, disciplina de la boxe, disciplina din sală, validarea ingredientelor introduse în concurs, respectarea punctelor din prezentul regulament;
  5. Membrii Juriului vor soluționa de urgență orice fel de problemă care va interveni pe parcursul desfășurării concursului;
  6. În procesul de evaluare, Membrii Juriului vor ține cont de fișele de punctaj oferite de arbitrii din staff-ul tehnic;
  7. Președintele Juriului va schimba ordinea la boxe a arbitrilor la fiecare rundă de concurs, adică la fiecare 60 de minute;
  8. Președintele Juriului poate opri concursul în cazul unor probleme tehnice de durată, va anunța organizatorul și va relua compeția de acord comun;
  9. Membrii Juriului vor fi prezenți în sală pe întreaga durată a concursului.

Evaluarea concurenților

– 90 – 100 puncte – medalie de aur (unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului I.N.G.R.) ;

– 80 – 89 puncte – medalie de argint (unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului I.N.G.R.) ;

– 70 – 79 puncte – medalie de bronz (unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului I.N.G.R.) ;

– 60 – 69 puncte – diplomă de participare (conform regulamentului I.N.G.R.);

Criteriile de evaluare

a).prezentarea pe platou – 20 puncte, b). asocierea cu alte ingrediente – 15 puncte, c). gustul – 50 puncte, d). creativitate – 15 puncte

Finala

Finaliştii vor concura în stil Open Box (cu ingrediente pe masă, la alegere): organizatorii vor pregăti mai multe ingrediente pe o masă, iar concurenţii vor alege ingredientele şi cantităţile necesare. Se va depuncta risipa de ingrediente!

Criteriile de evaluare pentru finală

  1. Prezentarea pe platou – 20 puncte
  2. Asocierea cu alte ingrediente – 15 puncte
  3. Gustul – 50 puncte
  4. Creativitate – 15 puncte
  5. Risipa de ingredinte – minus maxim 15 puncte

Premii

Locul I – Cupa Mare și titlul de “Juniorul Bucătar al Anului 2018”, medalie de aur, diplomă și atestat I.N.G.R., premii din partea partenerilor (bani, materiale), 1 bilet de participare la o competiție internațională de juniori din partea Asociației Culturale Euro Est Alternativ;

Locul II – Cupa, medalie de argint, diplomă și atestat I.N.G.R., premii din partea partenerilor (bani, materiale);

Locul III – Cupa, medalie de bronz, diplomă și atestat I.N.G.R., premii din partea partenerilor (bani, materiale);

Contact

Radu Constantin Zărnescu

Președinte Euro-Toques România

Fondator al Institutului Național de Gastronomie

E-mail: raduzarnescu@rocketmail.com

Telefon: 0732 342 275