Programul Național Culinariada

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

  

Inițiatorii Programului:

Asociația Profesională Euro-Toques România

Institutul Național de Gastronomie România

Suport Tehnic:

Asociația Culturală Euro Est Alternativ

[cmsmasters_divider shortcode_id=”z91st786u7″ width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]

Culinariada este un program pentru elevii școlilor și liceelor din România! Bucătarii profesioniști împreună cu profesorii din învățământ organizează sesiuni de prezentări și dezbateri pe următoarele subiecte:

– diversele tehnici de gătire cu ingrediente sănătoase;

– istoria modernă a gastronomiei din Europa;

– misiunea Euro-Toques Internațional privind prevenirea globalizării din sectorul gastronomic, obiectiv lansat de către Maestrul Paul Bocuse la Lyon-Franța în anul 1986;

– tehnici de pregătire a bufetelor pentru evenimente aniversare, bucătăria urbană ridicată la rang de Artă Culinară, utilizarea produsului local;

– Healthy Food / Healthy You! Recomadări privind consumul de valori energetice în funcție de epuizarea lor de către organismul.

Programul face parte din portofoliul de proiecte al Institutului Național de Gastronomie și este cuprins în lista cu strategiile pe termen lung.

[cmsmasters_divider shortcode_id=”xserl5eypc” width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]

Acțiunile întreprinse în anul 2017

  1. Colegiul Național I.L.Caragiale București, 24 martie 2017, “Alternative…Arta de a trăi sănătos!” parte din proiectul “Civitas” Proiect derulat de mai multe instituții ale statului sub egida “Parteneriatul Civic pentru Educație”. La eveniment au participat în jur de 50 de elevi ai claselor a X-a și a XI-a, alături de ei fiind și o parte dintre profesorii Colegiului.
  2. Colegiul Național I.L.Caragiale București, 3 octombrie 2017, “Schimbarea începe acum prin artă!”, proiect inclus in Calendarul activităților municipale. La eveniment au participat în jur de 50 de elevi ai claselor a X-a și a XI-a, alături de ei fiind și o parte dintre profesorii Colegiului.
  3. Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe, 15-16 noiembrie 2017, “Promovează produsul local!”. La eveniment au participat în jur de 40 de elevi ai claselor a X-a și a XI-a, alături de ei fiind și o parte dintre profesorii Liceului, inclusiv doamna Director Carmen Tordai.
  4. Liceul Tehnologic Râșnov din Râșnov, Brașov, 20-21 decembrie 2017, “Promovează produsul local!”. La eveniment au participat în jur de 50 de elevi ai claselor a X-a și a XI-a, alături de ei fiind și o parte dintre profesorii Liceului, colegul nostru Chef Marinel Dima de la Poiana Mărului, și domnul Director Cristian Dudulean.

[cmsmasters_divider shortcode_id=”g16hib19xi” width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]

Subiectele Programului Culinariada

Subiectul 1. Tehnici de gătire cu ingrediente sănătoase.

Se prezintă procesele tehnologice de gătire, tehnicile uzuale – coacere, fierbere, prăjire, timpi de execuție și calculele privind materia primă necesară. Demonstrația constă în pregătirea a două feluri de bază (main course) care conțin de obicei carne, legume și minim un sos.

Timpul acordat  subiectului numărul 1 este de 90 minute.

Subiectul 2. Istoria modernă a gastronomiei din Europa.

Un aspect foarte important pentru sectorul culinar îl reprezintă cunoașterea istoriei moderne a gastronomiei din Europa, mai precis perioada cuprinsă între anii 1903 și 1986, de la publicarea primei lucrări “Le Guide Culinaire” scrisă de către Maestrul Auguste Escoffier și până la înființarea Euro-Toques International de către Maestrul Paul Bocuse. Se prezintă o parte din regulile de bază din bucătărie, redactarea unei rețete, fluxul tehnologic și uniforma de bucătar. Timpul acordat  subiectului numărul 4 este de 15 minute.

Subiectul 3. Misiunea Euro-toques International.

Se prezintă cea mai importantă misiune a organizației Euro-Toques Internațional privind prevenirea globalizării din sectorul gastronomic. Acest obiectiv a fost lansat de către Maestrul Paul Bocuse la Lyon-Franța în anul 1986 și prevede utlizarea-susținerea prin consum a produsului local și regional, menținerea echilibrului dintre anotimpuri privind consumul de ingrediente și utilizarea lor fără a afecta mediul natural. Timpul acordat  subiectului numărul 3 este de 15-20 minute.

Subiectul 4. Tehnici de pregătire ale bufetelor pentru evenimente aniversare, bucătăria urbană ridicată la rang de Artă Culinară, utilizarea produsului local.

Maeștrii Euro-Toques vor selecta materii prime de la mai mulți producători locali, în general ingrediente tradiționale pe care le vor utiliza în pregătirea unui bufet destinat ocaziilor speciale (aniversări, lansări, etc). Elevii sunt invitați alături de bucătari să pregătească bufetul festiv prin alegerea ingredientelor, montarea lor pe mini platouri ceramice și asocierea lor cu diverse sosuri. Produsul local va fi pus în valoare prin prezentări moderne tip Fingerfood sau Tapas. Ceramica pe care se vor expune preparatele face parte din logistica Echipei Naționale de Bucătari și este utilizată în competiții naționale sau internaționale. Timpul acordat  subiectului numărul 4 este de 90 minute.

Subiectul 5. Healthy Food / Healthy You! Noi îți vom recomanda consumul de valori energetice în funcție de epuizarea lor de către

organismul tău!

Ultimul subiect este cel care aduce în prim plan o realitate pe care o trăim toți, informarea corectă a elevilor asupra consumului de ingrediente cu diverse valori nutriționale (calorii, carbohidrați, lipide, glucide…) în funcție de epuizarea lor de către organismul uman. Se expun mai multe exemple de cazuri, meniuri recomandate sportivilor sau celor care depun efort fizic zilnic, meniuri necesare persoanelor cu o activitate statică, nevoia organismului uman de a arde caloriile și carbohidrații, consumul lor ponderat în funcție de efortul fizic și cel psihic.

[cmsmasters_divider shortcode_id=”drd9eiwxoe” width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]

Maeștri Bucătari implicați în proiect

Radu Zărnescu. Președinte al organizației profesionale Euro-Toques România, fondator și membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies, fondator al Institutului Național de Gastronomie, membru al Disciples of Escoffier International, inițiator al Programului Național pentru tineret Culinariada, fondator

al echipei Chefs for Humanity,fondator al Masters of Flames Culinary Division.

Dumitru Burtea. Președinte de Onoare și fondator al organizației profesionale Euro-Toques

România, Life Time Member al World Association of Chefs Societies, formator și inițiator al Echipei Naționale de Bucătari a României, partener al Asociației Culturale Euro Est Alternativ

în diverse proiecte demarcate în perioada 2007-2017, inițiatorul proiectului Festivalul Peștelui Durabil – Black Sea Fish Festival, Constanța.

Adrian Șișiu. Membru al organizației profesionale Euro-ToquesRomânia, membru al Asociației

Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies, Executive Chef, membru al Comitetului Național pentru Promovarea și Conservarea

Patrimoniului Culinar, multiplumedaliat în concursuri culinare, reprezentant al României la

World Pasta Championship by Barilla, Parma-Italia 2017.

Gheorghe Ciutacu. Maestru în Arta Culinară, Secretar General Euro-Toques România, Membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies, profesor și formator al Institutului Național de Gastronomie,membru al Comitetului

Educațional Național al A.C.E.E.A., specialist în bucătărie franceză, multiplumedaliat în competiții culinare.

Ionela Mureșan.Membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România,membru al World Association of Chefs Societies, patiser-cofetar, licențiată în Asistență Socială și Comunicare, membru în Echipa Națională de Bucătari care reprezintă România la diverse acțiuni și concursuri în străinătate, membru al Comitetului Educațional Național al A.C.E.E.A., medaliată în competiții internaționale.

Vasile Spânu. Membru al organizației profesionale Euro-Toques România, membru al Asociației

Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies,

Executive Chef, membru în Echipa Națională de Bucătari care reprezintă România la diverse acțiuni și concursuri internaționale, co-inițiator al Programului Național pentru tineret Culinarida, multiplu medaliat în competiții naționale și internaționale.

Sebastian Dan. Membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies, bucătar și jurnalist, membru al Masters of Flames Culinary Division, membru al echipei Chefs for Humanity, membru al Comitetului Educațional Național al

A.C.E.E.A., susținător al Programului Național pentru Tineret Culinariada.

Carmen Tordai. Membru al organizației profesionale Euro-Toques România, Directorul Liceului

Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe și ințiatorul Programului Național pentru

Tineret Culinariada la Sfântu Gheorghe, susținător al evenimentelor de promovare și menținere a tradițiilor culinare din România.

Marian Popovici. Membru al organizației profesionale Euro-Toques România, membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies, Executive Chef, membru în Echipa Națională de Bucătaricare reprezintă România la

diverse acțiuni și concursuri internaționale, multiplu medaliat în competiții naționale și

internaționale.

Marius Dumitrache. Membru al Asociației Culturale Euro Est Alternativ România, membru al World Association of Chefs Societies, Junior Chef, membru în Echipa Națională de Bucătari

care reprezintă România la diverse acțiuni și concursuri internaționale, multiplu medaliat

în competiții naționale și internaționale la categoria juniori.

[cmsmasters_divider shortcode_id=”hn617mj1yc” width=”long” height=”1″ style=”solid” position=”center” margin_top=”50″ margin_bottom=”50″ animation_delay=”0″]

Contact

Dr. Iulia Drăguţ                                                                               Radu Constantin Zărnescu

Preşedinte A.C.E.E.A.                                                                      Președinte Euro-Toques România

World Association of Chefs Societies                                               Membru al Euro-Toques International

World Cultural Heritage Committee                                                  Coordonator Culinary Division Masters of Flames

Fondator Culinary Division Masters of  Flames                                Membru al World Association of Chefs Societies

Membru de Onoare al Canadian Chefs Federation                          Membru al Disciples Escoffier International

Gourmet Restaurateurs Association of the America                         Manager General A.C.E.E.A.

Tel. +40 731 342 274                                                                        Tel. +40 731 342 275

E-mail: iulia.dragut@gmail.com                                                        E-mail: raduzarnescu@rocketmail.com

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]