Proiecte

PROIECTELE INSTITUTULUI NAȚIONAL DE GASTRONOMIE

 

Programul Național Culinariada

Program de artă culinară și alimentație sănătoasă pentru tinerii din școli și licee, promovarea produsului și producătorului local.

Cupa României în Gastronomie – Bucătarul Junior al Anului

Competiție națională pentru Juniori 1 (19-24 ani) și Juniori 2 (16-19 ani). Proiectul prevede sesiunile de selecții, preselecțiile și finala. Juniorii sunt antrenați de către Maeștri Bucătari care au la activ minim 2 participări internaționale. Concursul este organizat cu 1 comisie de evaluare (Juriu) și 1 comisie de arbitri (Tehnic).

 

Conferința Regională „Transilvania Vatră Culinară”

Subiectele dezbaterilor publice:

-Menținerea gustului autentic;

-Menținerea și promovarea patrimoniului culinar local și regional;

-Menținerea prin consum și promovare a produsului local;

Simpozionul Culinar Regional „Peștele Durabil din Munții Făgăraș”

Subiectele dezbaterilor publice:

-Consumul responsabil de pește,

-Eliminarea risipei prin procesul de gătire, exemple de regulamente pentru competiții culinare internaționale în care se depunctează risipa de ingrediente în procesul tehnologic de gătire,

-Protejarea mediului înconjurător, efectul deșeurilor din ape asupra habitatului peștilor, prezentarea proiectului „Protejați Apele de Munte” (P.A.M.),

-Identificarea soluțiilor alternative.

Campionatul Național de Paste

Competiție culinară profesională dedicată bucătarilor din România. Concursul conține și preselecțiile pentru Campionatul Mondial de Paste de la Parma-Italia.

Gastrocarpatica

Proiect pentru menținerea și promovarea bucătăriei ciobănești autentice, cuprinde o serie de evenimente în care Maeștri Bucătari gătesc rețete de la stână, mese rotunde și dezbateri pe baza diferențelor rețetelor de la o regiune la alta.

Ospăț pe Strada Cetății

Demonstrații de artă culinară din secolele XVIII și IX, meniuri gătite pentru ospăț, rețete apărute după a doua revoluție alimentară din Europa prin introducerea alimentelor de pe continentul american: curcanul, porumbul, ciocolată, roșia, ardeiul și cartoful. Episodul introducerii cartofului în regimul alimentar de către Antoine Parmentier în 1788 este unul dintre subiectele importante ale proiectului.

 

Gourmet Trends

Cină de artă culinară fine dining la restaurantul Pardon Cafe. Gătesc 4 Maeștri Bucătari, se prezintă 4 feluri care conțin: pește, carne de vită, carne de vânat, fructe de pădure, trufe, iar meniul se asociază cu 4 sortimente de vin. Tematica meniului este “Gătim cu ce ne oferă Sibiul”, se utilizează exclusiv produse din arealul geografic al Județului Sibiu.

Cupa Transilvaniei în Bucătărie Tradițională

Concurs gastronomic de produse tradiționale meșteșugărești. Categorii de concurs:

Categoria A – cârnați de casă crud uscați și afumați din carne de porc;

Categoria B – slănină maturată și afumată;

Categoria C – produse de carmangerie din organe de porc;

Categoria D – pastramă de oaie afumată;

Categoria E –  cârnați de casă crud uscați din carne de oaie;

Categoria F – brânză din lapte de oaie maturată;

Categoria G – brânză din lapte de vacă maturată.

În prima zi se desfășoară categoriile cu produse din carne de porc, iar a doua zi categoriile de produse din carne de oaie și lapte.